Art

Visible mending is de nieuwe, toffe manier om aan upcycling te doen

Handig met naald en draad? Scheurtjes, gaatjes of andere slijtage in kleding mag voortaan zichtbaar hersteld worden.
finger person human

De visible mending trend motiveert je om oude items nie direct weg te gooien, maar te recyclen en customizen. Het hernieuwen van oude materialen zorgt voor een bonte mix van kleuren en stoffen. Je kijkt wat er voorhanden is en creëert daarmee. Dat resulteert in een ongepolijst item met een hoog DIY-gehalte.

 

Wie vandaag de dag kan naaien, mag daar trots op zijn. En dus mag iedereen zien dat een kledingstuk met naald en draad geretoucheerd is. De techniek lijkt op het Japanse Kintsugi. Daarbij wordt gebroken servies met goudkleurige lijm hersteld, zodat de barsten zichtbaar blijven.

Naast Instagram mogen we ook de afgelopen modeweken geloven dat upcyclen hotter dan ooit is. Meerdere modehuizen knutselden met stoffen. Zo zagen we bij Loewe door Jonathan Anderson gemaakte jassen en jurken bestaande uit meerdere materialen. Bij Hermès zagen we in Shanghai patchwork-achtige bomberjacks.

chloe-po-f21-025-1615821540.jpg
© Chloé FW2021/22
hermes-po-f21-005-1615821539.jpg
© Hermès FW21/22

Een gat in een kledingstuk kun je met een patch fiksen, die je eventueel kunt aanvullen met kleurrijke garen. Je kunt de beschadiging ook dichtweven, er een mooi haakwerkje overheen naaien of het benadrukken door er een kleurrijke rand omheen te maken. Een vlek kun je camoufleren met een haakwerkje of patch erover of met een kleurrijke draad erom. Versleten plekken versterk je met opvallende naaisteken. Wil je zelfs versleten sokken herstellen? Met contrasterende garen creeër je zelf een nieuwe print.

 

Recommended posts for you