Hip hop hooray: een kijkje achter de schermen van de 90's hiphop-scene
Al sinds begin jaren zeventig legt Ernie Paniccioli de hiphopcultuur vast met zijn camera. Bij voorkeur behind the scenes om gelikte, clichématige beelden te vermijden. Paniccioli groeide zelf op in New York City, dus vond zijn materiaal veelal letterlijk om de hoek. Brother Ernie, zoals de fotograaf ook wel genoemd werd, kreeg vaak exclusief toegang. Zo kon hij een uniek inkijkje geven in de scene, tijdens opnames van songs en videoclips, buiten of in de studio, vlak voor een optreden of bij de muzikanten thuis, ergens in de Bronx. Gewapend met zijn 35-mm-camera fotografeerde Paniccioli bijna elke rapper die ertoe doet vanaf de eerste noot. Een piepjonge LL Cool J bijvoorbeeld groeit door zijn lens uit tot de wereldberoemde artiest die hij nu is. De meeste foto’s stammen uit de jaren negentig, wanneer hiphop zijn absolute hoogtepunt bereikt. Muzikaal gezien dan, want het is tevens de tijd waarin de strijd tussen rivaliserende gangs en rappers zijn dieptepunt kent.
Afbeelding boven: Lauryn Hill vormde samen met Wyclef Jean en Pras Michel The Fugees. Voor hun tweede album, The Score (1996), wonnen zij twee Grammy’s en het werd een van de best verkochte platen uit de jaren negentig. Solo scoorde Lauryn enorm met The Miseducation of Lauryn Hill. Ze won vijf Grammy’s en er werden bijna 20 miljoen exemplaren verkocht.
Le rappeur Christopher Wallace, ou The Notorious BIG, au milieu des années 90, quelques années avant sa mort en 1997.
Eastside versus westside. Biggie versus Tupac. Dat werk. Opvallend is dan ook het aantal afgebeelde, te vroeg overleden muzikanten: The Notorious B.I.G., Tupac, Ol’ Dirty Bastard, Heavy D, Lisa ‘Left Eye’ Lopes van TLC – soms maakte hij per ongeluk een van de allerlaatste portretten. Langzaamaan keert ook de commercialisering van het muziekgenre in de beelden van Paniccioli terug. Waar seventiesartiesten als Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash nog onschuldig waren, zie je bij rappers als 50 Cent en Jay Z het grote geld terug. In het boek, dat meer dan 250 kleur- en zwart-witfoto’s telt, zijn veel nooit gepubliceerde werken opgenomen, naast inmiddels beroemde foto’s die de Amerikaan schoot voor magazines als Rolling Stone, Vibe en The New York Times. Het bijzondere is dat Paniccioli daarnaast commentaar geeft bij zijn archiefbeelden, wat hilarische, maar ook ontroerende verhalen oplevert. De chroniqueur van hiphop is een titel die Brother Ernie met verve mag dragen.
credits
Fotografie: Ernie Paniccioli