Deze 'wild child' van de champagnes was Oscar Wilde's lievelingsdrankje
Wat hebben Oscar Wilde, Grace Kelly en Coco Chanel gemeen? Ze dronken allen champagne van Perrier-Jouët, de ‘wild child’ van de champagnehuizen in die tijd, net zoals hun eigen reputatie. Toeval?
Oscar Wilde zijn allerlaatste wens was naar verluid een glaasje Perrier-Jouët, toen hij in Parijs het einde van zijn dagen in ballingschap sleet. Het Champagnehuis, dat in 1811 ontstaan is, was toen al symbool van creatieve vrijheid, rebelse eigenzinnigheid en uitmuntende smaak. Maison Perrier-Jouët in Epernay is nog steeds één van de meest historische Champagnehuizen van Frankrijk. En ook één van de meest speciale, dat blijkt onder meer uit het romantische liefdesverhaal over de oorsprong, waar zelfs elk marketingbureau mee aan de haal zou willen gaan. Een lovestory met een happy ending, zeldzaam op de dag van vandaag!
Bloemig, elegant en charmant. Zo kan je de smaak van een Perrier-Jouët het best omschrijven. Het bubbelende drankje is letterlijk geboren als liefdeskind van een romance die ontstond in 1811. In dat jaar trouwden Pierre-Nicolas Perrier en Rose-Adélaïde Jouët en richtten ze samen hun Champagnehuis op als symbool van hun liefde voor elkaar en passie voor natuur en kunst. Ze waren de eersten in de Champagnestreek die zelf ananassen kweekten in hun weelderige tuinen, met succes! Dat de twee tortelduifjes eerder een uitzondering op de regel waren, bewezen ze met de florale smaak van hun champagne, door de keuze van een atypische druivensoort voor die tijd. Om hun eigenaars’ liefde voor kunst en natuur in ere te houden, liet het huis Perrier-Jouët in 1902 een fles ontwerpen door Art Nouveau-pionier Emile Gallé. Witte Aziatische bloemen, beter bekend als de anemoon, kronkelen in sierlijke verf over de welvingen van de fles. De kunst van glasblazen en het versieren ervan stond nog in zijn kinderschoenen, maar het rebelse Champagnehuis maakte er algauw zijn signatuur van. Sindsdien werd elke fles Perrier-Jouët Belle Epoque prestige cuvée versierd met het oorspronkelijke ontwerp van de anemoon daterend van 1902.
Deze maand brengt het huis een nieuwe fles uit als ode aan de tijdloze elegantie van de non vintage cuvées flessen van Perrier-Jouët uit 1955. Met zijn lange, slanke hals en zacht afgeronde schouders roept het ontwerp de vrouwelijke en moderne stijl van Perrier-Jouët-champagnes op. De iconische bloem, de anemoon, die van nature aanwezig is, is opnieuw ontworpen in een meer extravagante interpretatie van de natuur. De passie voor kunst en natuur is zoals steeds in ere gehouden.
Deze twee cuvées zijn onder meer verkrijgbaar bij cavisten zoals La Casa del Habano in Brussel. U kan tevens de Perrier-Jouët champagnes in de restaurants Brugmann, Louis XV, The Avenue, Le Floyd’s en Bois Savanes ontdekken.