Food

Tournée Minérale: de beste mocktails volgens chef Seppe Nobels

Tijd voor een detox: in de maand februari daagt Tournée Minérale ons uit om creatief te zijn: dit zijn de beste mocktails volgens chef Seppe Nobels. Dè apéro om je gasten te verrassen: zonder alcohol, boordevol smaak.
beverage drink soda cocktail alcohol

Toegegeven, een maand zonder druppel alcohol vereist een minimum aan toewijding en volharding. Met februari staat de nationale beweging Tournée Minérale weer voor de deur: de veelvuldige etentjes en recepties tijdens de feestdagen maken plaats voor een alcoholvrije maand. Maar hoe kom je deze detox maand door zonder al je sociale activiteiten de kiem in te sporen?

Mocktails zijn al een tijdje trending in de wereld van mixologen, maar dit jaar zijn ze dè redder in nood tijdens de Tournée Minérale. Noem het gerust de nieuwe gin-tonic, deze alcoholvrije cocktails verrassen je smaakpapillen, ogen bijzonder mooi als aperitief èn bezorgen je zero hoofdpijn de volgende dag. Met precies deze vereisten ging Belgische chef Seppe Nobels op zoek naar de beste mocktail èn hoe je die thuis zelf kan maken. Met andere woorden, what to drink when you’re not drinking èn hoe maak je indruk op je gasten tijdens een diner? In The Apartment van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, deelt hij voor één keer zijn keukengeheimen die onze apéro-tradities misschien voorgoed zullen veranderen. Een tip van de sluier: het maakt van kraantjeswater feestelijke dranken, het voegt smaak en kleur toe aan gerechten en het geeft klassieke cocktails een verrassende twist.

En dus hebben de oprichters Tim en Ilse van Graanmarkt 13, een voornamelijk vegetarisch restaurant in Antwerpen, samen met chef Seppe Nobels 3 siropen ontwikkeld op basis van een verse selectie fruit, groenten en aromatische kruiden die koudgeperst worden voor het behoud van vitamines en aroma’s. De siropen zijn vernieuwend omdat ze geen toegevoegde suikers, bewaarmiddelen, alcohol, allergenen of kleurstoffen bevatten. Èn ze brengen je apéro zonder alcohol op smaak. Voor elke wat wils met deze 3 smaken, die je hier vindt:

Appel, tomaat en basilicum
Kweepeer, rode biet, braambes, spar
Wortel, appel, gember

Om terug te komen op bovenstaande vraag ‘what to drink when you’re not drinking’, windt Seppe Nobels er geen doekjes om: Je moet gewoon gezellig een glaasje kunnen drinken zonder alcohol. Klinken met een plat water is ook maar…plat, he. Ik was op zoek naar een lekkere, alcoholvrije cocktail zonder dat het een caloriebom wordt door alle toegevoegde suikers en die toch genoeg body heeft om er van te nippen in plaats van puur de dorst te lessen.’

Ontdek hieronder hoe je de meest verrassende alcoholvrije cocktails serveert. De siropen zijn ook makkelijk te gebruiken in warme bereidingen. Seppe Nobels geeft zijn favoriete gerechtjes prijs, inclusief recept:

Cocktail The silent earl

The silent earl

5cl Earl grey thee
2cl ‘A silent revolution’
3 cl citroensap
3 cl appelsap

Laat earl grey thee trekken voor 5 min en daarna afkoelen
vul een short drink met ijsblokken, doe alle ingrediënten in het glas en roer goed door.

Cocktail The silent earl

Witloof revolution

(4 personen)
50 gram boter
1⁄2 bol knoflook
6 stronken witloof
1 dl groentenbouillon
15 cl ‘A syrup for silent revolutions’ siroop
5 takken tijm
6 takken citrus afrikaan met bloesem (optioneel)

Schik de stronken witloof samen met de halve bol knoflook en de boter in een grote kookpot en voeg de groentenbouillon en de siroop toe. Pluk de bloesem van de takken citrus afrikaan en bewaar deze voor later. Schik op de witloof in de kookpot 3 takken tijm en 3 takken citrus afrikaan. Bedek de kookpot met bakpapier zodat de dampen langs de zijkant kunnen vrijkomen. Laat gedurende 30 minuten op laag vuur carameliseren.

Controleer met een mespunt of de stronken gaar zijn.
Schik op een bord en bedek met de bloesem en de overige takken citrus afrikaan en tijm.

Schermafbeelding 2019-10-03 om 23.41.10.png
Mocktail Bloody Mary

Graanmarkt 13 Bloody Mary

5 cl vodka
2 cl ‘A 100% natural conspiracy between apple, tomato and basil’ 3 cl citroensap
7 cl tomatensap
ijsblokken

Vul een longdrink glas met ijsblokjes, doe er de vodka, siroop, het citroensap en tomatensap bij en roer goed door.

Mocktail Bloody Mary

Mosselen bloody mary

(voor 4 personen)
2,5 kg Bouchot mosselen
250 gram verschillende kleuren kerstomaatjes
5 takken tijm
5 takken tijm bloesem voor de afwerking
2 tenen knoflook
1 sjalot
5 cl wodka
5 cl ‘a 100% natural conspiracy between apple, tomato and basil’ 10 cl witte wijn
50 gram boter

Spoel de mosselen 3 maal met koud water. Halveer de gewassen kerstomaten. Snij 1 geschilde sjalot in ringen. Kneus 2 tenen knoflook. Verhit de wokpan en voeg de mosselen toe samen met de kerstomaatjes, sjalotringen, knoflook en tijm. Besprenkel met de witte wijn, wodka en de siroop en de boter. Zet een deksel op de wokpan en laat het 3 minuten sudderen totdat de mosselen op zijn. Schik de mosselen in een kom en schik hierop de tijmbloesem.

Indien je een virgin versie wil maken, dan kun je 15cl groentenbouillon gebruiken in plaats van de witte wijn en wodka.

Schermafbeelding 2019-10-03 om 23.54.18.png
Cocktail Virgin Mojito

Graanmarkt 13 Virgin Mojito

1 limoen
3 cl ‘A silent revolution’
1 takje munt
1 flesje tonic ( 20 cl )
crushed ijs

Snij de limoen in partjes en doe 2 partjes en een 5 tal blaadjes munt in een longdrink glas. Giet er de siroop bij en plet de partjes en de munt zo dat het het sap vermengt wordt met de siroop. Doe daarna het ijs in het glas en meng met een lepel alles onder elkaar. Schenk dan de tonic tot het glas vol is met de overige partjes en munt kan je het glas versieren.

Cocktail Virgin Mojito

Forest life salade met tomaat basilicum en lokale burrata

(voor 4 personen)

Voor de kruidenolie
2 tenen knoflook
2 takken tijm
1 stengel citroengras
1 blad laurier
3dl biologische lijnzaad of maïs olie

8 tomaten van bij de boer
2 bollen lokale burrata van buffelmelk 1 bussel gemengde basilicumsoorten Peper en zout
5cl ‘Forest life in a bottle’ siroop

Kneus de look en rits 2 takken tijm, hak citroengras in fijne stukken, voeg het laurierblad toe en besprenkel met de lijnzaad of maïs olie en laat 12 uur rusten op kamertemperatuur.
Was de tomaten en snij ze in twee. Schik de tomaten en de basilicum op het bord en snij de burrata in twee en schik ook op het bord.

Breng op smaak met peper en zout en besprenkel met de kruiden olie en de siroop.

Schermafbeelding 2019-10-04 om 00.21.15.png
Mocktail A Perfect Balance

A perfect balance

2 cl ‘Forest life’
5 cl vers sinaasappelsap
2 cl citroensap
1 flesje rose lemonade ( 125 ml )
ijsblokken

Vul een longdrink glas met ijsblokjes. Doe de siroop, sinaasappel- en citroensap in het glas en roer goed door. Schenk dan de rose lemonade erbij tot het glas vol is.

Mocktail A Perfect Balance

Peren en Forest life in a bottle

Ingrediënten voor 4 personen
4 Limburgse peren
15 cl ‘Forest life in a bottle’ siroop

Schil de Limburgse peren en verwijder het klokhuis, snij ze in gelijke partjes.
Pak een ovenschaal en schenk daarin de siroop, de bodem moet geheel bedekt zijn met siroop. Schik hierin de partjes peer en dek de schaal af. Laat de peren gedurende 45 minuten marineren in de siroop.

Serveer bijvoorbeeld met Achelse Blauwe kaas en Antwerps Roggeverdomme brood.

Schermafbeelding 2019-10-04 om 00.23.37.png
1570141736148673-unnamed.png.jpg
3 siropen, verkrijgbaar in Graanmarkt 13

Recommended posts for you