Cartier heropent iconische boetiek in Brussel met verfijnd nieuw design
We hebben er een paar maanden op moeten wachten, maar nu is het zover: Cartier kondigt met trots de heropening aan van hun boetiek aan de Waterloolaan in Brussel. In de vernieuwde boetiek, die volledig gerenoveerd werd door het Franse bureau Friedman & Versace, vind je het volledige assortiment van het maison, waaronder juwelen, horloges, accessoires, brillen en parfums.
Cartier’s band met België is diep geworteld in de geschiedenis. Het verhaal begon in 1912, toen koningin Elisabeth twee diademen in guirlandestijl bestelde bij Cartier. Sindsdien heeft het Franse juwelenhuis een speciale plaats in het hart van het Belgische koningshuis, en in 1919 werd Cartier zelfs opgenomen als officiële leverancier van de koning en koningin van België. Nu, 50 jaar na de eerste Cartier boetiek in Brussel, markeert deze heropening het begin van een nieuw hoofdstuk. De rijke geschiedenis werd daarbij op subtiele wijze geïntegreerd.
Flora en fauna
De gerenoveerde boetiek van Cartier is een ware "Tuin van Kunstambacht", zoals ontworpen door Virginie Friedman en Delphine Versace. Het duo, bekend om hun oog voor detail en passie voor natuurlijke materialen, liet zich inspireren door de geschiedenis van Cartier en de rijke cultuur van Brussel. De natuur staat centraal in het ontwerp, waarbij elk element in de ruimte verwijst naar flora en fauna.
Kunstzinnige samenwerking
Daarnaast heeft Cartier ook nauw samengewerkt veel andere kunstenaars en ambachtslieden om van de boetiek een artistiek meesterwerk te maken. Glas-in-loodkunstenares Raphaëlle Collette ontwierp een prachtige glazen deur voor het privésalon, geïnspireerd op de beroemde Wintertuin van de Ursulinen in Brussel. Haar creatie, genaamd L’Orée, symboliseert de overgang naar een intieme en kostbare tuin.
Textielkunstenares Laurentine Périlhou creëerde een indrukwekkend macramé-tableau dat het juwelenarchief van Cartier vertaalt naar een eigentijdse interpretatie van bloemen en insectenmotieven. Dit kunstwerk, dat volledig met parels is geborduurd, is een eerbetoon aan de iconische broches en juwelen van het huis.
Célina Blundell en Christophe Therrien, van het Atelier Blundell & Therrien, voegden hun expertise toe door een bas-reliëf in papier-maché te creëren, geïnspireerd op de Koninklijke Serres van Laken. Dit werk legt de nadruk op de emblematische Cartier-panter, die elegant door het decor van de boetiek zweeft.
Een opvallend kenmerk van de boetiek is de wintertuin, een lichtdoorlatende ruimte waar de natuur het interieur binnendringt en een rustgevend en uitnodigend effect creëert. De lichtinval versterkt de sensatie van een tuinwandeling, een metafoor die door de hele boetiek wordt doorgetrokken. "De natuur is de matrix, de rode draad van deze boetiek", zegt het duo Friedman & Versace. "Onze intentie was om een metaforisch ecosysteem te creëren waarin de natuur de bovenhand voert en zich ontvouwt in alle taferelen die in de boetiek in scène worden gezet."
Naast een wintertuin, zijn er ook speciale ruimtes gewijd aan de high jewelry-collecties en iconische Cartier-horloges waar je de meesterwerken in rust kunt bekijken. En er is een bar geïntegreerd, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je wacht op de personalisatieservice, omringd door een decor geïnspireerd door de Belgische surrealistische schilders.
Natuurlijk is dit alles gerealiseerd met oog voor duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid. Elke keuze, van de gebruikte materialen tot de technische oplossingen, werd gemaakt met respect voor het milieu. Daarmee bereikte de boetiek zelfs het niveau Platinum van de LEED-certificatie (Leadership in Energy and Environmental Design), een Noord-Amerikaanse waarmerk dat de hoge omgevingskwaliteit van gebouwen promoot. Inderdaad: stijl, elegantie én het beantwoorden aan hoge eisen op het gebied van ecologische verantwoordelijkheid komen hier samen.
Waterloolaan 54, 1000 Brussel