Mode

Dit lees je in de nieuwste lente modespecial van L'Officiel België

Contrasterende en dynamische overlays op bovenkleding, een zekere zachtheid in lange gebreide jurken, geaccentueerde kragen en lange mouwen, een oversized maar sculpturale leidraad... Dat is wat we ons herinneren van de New York Fashion Week fall-winter 2022-2023. De nieuwe modespecial ligt sinds 17 maart 2022 in de winkels!
person human clothing apparel sleeve

Kruispunt, omwenteling, kantelpunt. De wereld vaart sinds enkele jaren een chaotische koers en die gaat je niet in de kou- de kleren zitten. Meer zelfs: diezelfde kleren zijn vaak de eer- sten die de tekenen van een nieuwe tijd uitdragen. Mode, spie- gel van de tijdsgeest, geeft letterlijk gestalte aan wat er in ons collectieve hoofd en hart omgaat. Verwarring, twijfel, hoop en vernieuwing. Dat we het met z'n allen even niet meer we- ten, onze garderobe eigenlijk ook niet, weze bij deze duidelijk. De catwalk zinspeelt hoopvol op een nieuw seizoen, inclu- sief feestelijk bloot en surreële looks, terwijl zich in de marge een nieuw soort catwalk ontwikkelt. Eentje die er eigenlijk niet is, welteverstaan, maar misschien juist daarom relevan- ter dan ooit is. Virtuele werelden en bijbehorende mode als antwoord op de bevreemdende, haast buitenaardse ervaring van het mens-zijn anno 2022. Van Burberry en Balenciaga tot Nike en een resem opkomende virtual brands, die niet an- ders brengen dan immateriële kledij: ze stylen virtuele avatars, klaar voor het metaverse.

Dat laatste wordt door kenners als het nieuwe internet bestempeld, een netwerk van gekoppelde 3D-ruimtes waarin we los van de wetten van de fysica zouden kunnen interageren, beleven, creëren én consumeren. Marke- teers hebben er zelfs een term voor: avatargetting richt haar pijlen op iemands virtuele identiteit. De modewereld sprong pas recent op die trein, maar andere sectoren slaan al langer munt uit virtuele goederen. Sociologen zien enerzijds iets be- vrijdends in de digitalisatie van bezit: het bevrijdt ons van de mentale last van overconsumptie, van het verkrampte idee dat we zoveel bezit nodig hebben om gelukkig te zijn. Bovendien bevrijdt het de planeet potentieel ook van de zware ecologi- sche voetafdruk van de mode-industrie én vormt het een ka- naal voor nieuwe creatieve ideeën en designers.

Anderzijds is zelfs het virtuele universum niet vrij van politieke machtsspel- letjes en commerciële belangen -een vorm van tirannie die ook deze nieuwe wereld probeert te grijpen. Voetjes op de grond houden dus, ongeacht of die laatste uit old-school beton of virtuele straatstenen bestaat. Daarom geven we in dit nummer het woord aan nuchtere hoogvliegers. Bertony Da Silva, Ha- nan Challouki, Florentina Leitner, Sarah Phenom en anderen maken ons wegwijs in het nieuwe pop landschap, streetwear van eigen bodem, diversiteit en de mode van morgen. Kruis- punt of niet, het licht staat op groen.

—Isabelle Vander Heyde, coördinator Nederlandstalige redactie

1647341584795531-ALANA_06.jpg
1647341584906401-ALANA_05.jpg
1647341584802857-ALANA_08.jpg
1647341584802842-ALANA_01.jpg

Fotografie: Alana Ocano
Styling: Hannah Krall
Assistent fotograaf: Lian Najarian
Haar: Yukie Yamasaki
Make-up: Chloe Grae
Model: Serena Marques at Wilhelmina Models

Recommended posts for you