Waaruit bestaat een goede, stijlvolle ski-outfit?
Pully, buff, thermo... Al die ski termen klinken voor sommigen maar abracadabra. Daarom: zo bouw je een goede maar ook stijlvolle ski-outfit, of je nu voor de eerste keer op skivakantie gaat, of een ijskoude opfrisser nodig hebt.
Als je ski-outfit de uitdaging niet aankan, dan jij ook niet. Er kan niets vervelender zijn dan ijskoud of met klotsende oksels op de berg staan. Een snelle outfit change zal dan namelijk niet meer zo makkelijk gaan. Een goed opgebouwde ski-outfit kan echt het verschil maken. Maar het liefst willen we er natuurlijk wel eentje die ook voldoet aan de ski-chic trend. We gaan aan de slag.
Stap 1: thermische kleding
Begin met het aantrekken van thermisch ondergoed, zowel een legging als shirt. Dit zorgt voor een goede isolatie en vochtafvoer, wat essentieel is om warm en droog te blijven. Kies kleding die goed aansluit op je lichaam. Materialen die vaak worden aanbevolen voor thermische kleding zijn synthetische vezels zoals polyester en nylon (effectief in het afvoeren van vocht en drogen snel), thermisch fleece (lichtgewicht, sneldrogend, heeft goede isolerende eigenschappen en houdt warmte vast) en technische stoffen. Veel merken produceren speciale technische stoffen die zijn ontworpen voor activiteiten in koude omstandigheden. Deze stoffen combineren vaak de voordelen van vochtafvoer, isolatie en ademend vermogen. Ik kies altijd voor een legging zonder 'voetje', en dat heeft alles te maken met de volgende stap.
Stap 2: skisokken
Trek dikke, vochtregulerende skisokken aan over de sportlegging om je voeten warm en comfortabel te houden.
Stap 3: middenlaag
Bovenop je thermisch ondergoed voeg je een middenlaag toe (dus tussen de termo en je jas). Dit kan één of meerdere dunne truien van fleece of wol zijn. Bedenk dat het dragen van meerdere dunne lagen de lucht ertussen vasthoudt, wat betekent dat twee dunne truien doorgaans warmer zullen zijn dan één dikke. Als het buiten écht warm is en het zonnetje zal nog de hele dag schijnen, kun je eventueel deze middenlaag weglaten.
Stap 4: skibroek of -pak
Het is tijd om je skibroek aan te trekken. Kies voor een waterdicht en ademend exemplaar en zorg dat de broek goed past. Van een te strakke broek op de piste wordt niemand blij, kan ik je vertellen. De waterdichtheid wordt vaak uitgedrukt in millimeters (mm H2O) en een hogere waarde geeft een betere waterbestendigheid aan. Met een waterkolom van 10.000 mm zit je wel goed. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een trendy skipak. Het handige? Geen broek die afzakt dankzij de handige bretels. Het minder handige? Naar het toilet gaan...
Stap 5: ski-jas
Trek daarna een waterdichte en isolerende ski-jas aan. Ook hierbij zal een waterkolom van 10.000 volstaan. In de ski-mode kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een jas en een broek in dezelfde kleur te dragen. Vaak worden die ook samen verkocht. Maar je kunt ook voor contrasterende accenten kiezen. Bijvoorbeeld, als je een opvallende skibroek hebt met een specifiek patroon of kleur, kies dan een jas met enkele overeenkomstige accenten.
Stap 6: handschoenen
Handschoenen zijn echt heel belangrijk. Zorg echt voor waterdichte en geïsoleerde handschoenen beschermen om bevroren vingertoppen te voorkomen. Wees er ook zeker van ze altijd te dragen, want als je zonder handschoenen valt, kun je je handen verbranden (ja, echt).
Stap 7: helm
Oké, een schoonheidsprijs wint een helm niet, maar het is wel heel belangrijk. Helmen bieden niet alleen bescherming tegen stoten en vallen, maar ook tegen de weersomstandigheden. Ze houden je hoofd warm en bieden bescherming tegen koude wind, sneeuw en regen. En tegenwoordig zijn er echt mooie exemplaren beschikbaar, beloofd.
Stap 8: skibril
Een goede skibril beschermt je ogen tegen wind, sneeuw en UV-straling. Broodnodig dus. Kies een bril met een geschikte tint voor de lichtomstandigheden. Je kunt op warmere dagen ook voor een zonnebril kiezen, al wordt dit niet aangeraden. Die bieden niet genoeg UV-bescherming en hebben ook geen dubbele lens en anti-mist coating, die een skibril wel heeft. Tegenwoordig zijn er ook skibrillen op de markt in de vorm van een zonnebril.
Stap 9: aanvullende accessoires
Naast de handschoenen, skibril en helm zijn er misschien nog andere accessoires nodig. Een buff of nekwarmer houdt je nek warm en beschermt tegen koude wind. Als er een sneeuwstorm oprukt, kun je die ook nog omhoog trekken en je gezicht bedekken. Daarnaast heb je snowboots nodig voor eigenlijk alle momenten dat je geen skischoenen draagt. En vergeet je de zonnebrand ook niet?
Stap 10: skimateriaal
Tot slot: natuurlijk je ski's en skistokken. Je kunt die op voorhand kopen en de bindingen correct laten afstellen op elkaar, of je kunt ze huren. Dat vrij gemakkelijk op de skibestemming zelf, maar je kan het ook op voorhand in België doen.
En dan eindelijk: you're ready to go!